A Ság hegy nevezetességei


Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont
A vulkáni tevékenység végigkísérte Földünk négy és fél milliárd éves történetet. Befolyásolta felszínének alakulását, hatott élővilágára, ugyanakkor sok esetben segítette és ma is segíti az ember boldogulását: könnyen hasznosítható kőzeteket, ásványokat, termékeny talajt és megújuló energiákat köszönhetünk neki.
A történelem pusztító vulkánkitöréseiben tíz, meg tízezrek vesztek oda, ugyanakkor ma is milliók élnek a tűzhányók adta javakkal.

A celldömölki Vulkánház igyekszik közelebb hozni és megértetni a tűzhányók működését. A Felfedezőteremben kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál, ilyen a vulkán- és gejzírkitörés működtethető modellje, a mini földrengés-szimulátor, vagy a vulkanológusruha.
A Tűzhányóteremben bemutatja a Föld mélyén zajló folyamatokat, a vulkánokat felépítő kőzeteket, a vulkánok formavilágát, Európa legnagyobb vulkánja, az Etna köré csoportosítva.
Külön terem foglalkozik a Naprendszer egészével, társbolygóink és néhány hold tűzhányó-tevékenységével.
A szimulációs teremben ismerkedhetnek meg a látogatók a különféle lávafelszínekkel, és számítógépen modellezhetik a lávaöntő és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok lepusztulását.
A termek közti térben a Vulkánház megismerteti az érdeklődőt a tűzhányók pusztító hatásaival ("forró és hideg halál") és építő erejével egyaránt (geotermikus energia, gyógy- és hévizek).
Végül a Kárpát-medence vulkánjait bemutató terem, a térségünket érintő, csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó-tevékenységből ad ízelítőt.

A sokféle téma végül is egy irányba mutat: a soron következő kiállítási egységek mindazon tudás lényegét kívánják átadni, amely a vulkánok világáról napjainkban ismeretes.

A fenti sorok a Kemenes Vulkán Park honlapjáról származnak.

Nyitva tartás:
Március 22-től október 31-ig
  keddtől vasárnapig: 10:00 - 18:00
November 2-től november 30-ig:
  10:00 - 17:00

December 1-től a látogatóközpont zárva tart, azonban csoportok számára tárlat- vezetés, túravezetés, foglalkozások tartása előzetes bejelentkezés alapján lehetséges! Csoportok részére egyedi nyitva tartás.

Belépődíjak:
A mindenkor aktuális jegyárakról és kedvezményekről tájékozódhatunk a Vulkánpark honlapján:
Kemenes Vulkánpark - Információk

Elérhetőségek:
Telefon: 06 95 777 400
Postacím: 9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1.
E-mail: info@kemenesvulkanpark.hu

További információ: Kemenes Vulkán Park

A felújított Sághegyi Múzeum Sághegyi Múzeum
Az egykori bányaüzem transzformátorházának felújításával hozták létre az 1970-es években a múzeumot, melyben a hegy geológiájáról, élővilágáról, kultúrtörténetéről nyílt kiállítás, megtekinthettük itt a szőlőművelés és a bányászat eszközeit, valamit Eötvös Loránd továbbfejlesztett torziós ingájának egy példányát is.
A Kemenes Vulkán Park kialakításának egyik fontos lépcsőfoka volt a múzeum átalakítása és bővítése; egy emeleti galéria építésével duplájára bővült a bemutatóhely. Az új kiállítás igazán látványos; korszerű szemléletű, interaktív elemekben bővelkedik, a hagyományos múzeumoktól eltérően itt sok minden szó szerint megfogható, átalakítható, kipróbáható.
A múzeum melletti Játszókertben, és a szintén egyedülálló Kőparkban Magyarország legjellemzőbb kőzeteit tekinthetjük és ismerhetjük meg.

Nyitva tartás:
április 15. és október 15. között,
  - szerdától péntekig 12-18 óráig,
  - szombaton és vasárnap 10-18 óráig.

Belépődíj:
Felnőtt: 700 Ft/fő
Diák, nyugdíjas: 500 Ft/fő
Csoportos, felnőtt (15 fő felett): 600 Ft/fő
Csoportos, diák, nyugdíjas (15 fő felett): 400 Ft/fő
Fogyatékkal élőknek ingyenes.

Részlet a Vulkánösvényből Tanösvények
A Sághegy Fogadó melletti parkoló körül alakították ki a botanikai-zoológiai (-madártani) tanösvényt, mely színes képekkel segít megismerkedni a hegy növény- és állatvilágával.
A (néhány évvel régebben létesített) geológiai tanösvény a hegy kialakulásának történetét ismerteti. A rekultivált egykori bazaltbánya területén található tanösvényhez vezető út mentén, általános tájékoztató táblákon a Sághegyi Tájvédelmi Körzet természeti, kulturális értékeiről olvashatnak az idelátogatók, míg magában a bányaudvarban, kis méretű információs táblákon, az adott helyen éppen megfigyelhető földtörténeti folyamat, geológiai alakzat leírása látható.
A Kemenes Vulkán Park részeként kiépített újabb Vulkán ösvény részben a régebbivel párhuzamosan, helyenként attól eltérő nyomvonalon vezet. Nagyméretű színes tábláival tovább mélyíthetjük ismereteinket a tűzhányók világában.
Valamennyi tanösvény szabadon látogatható, szakvezetés igényelhető.

Trianoni kereszt Trianoni kereszt
A Ság hegy platójának keleti peremén áll az 1933-ban épített, messziről látható Trianoni kereszt, melyet Kemenesalja népe állított a hazánkat megcsonkító békediktátum elleni tiltakozásul. Ez az ország legnagyobb ilyen jellegű emlékműve.
A kereszt állításának kezdeményezői között voltak Királyfalvy Gusztáv, és Szakály Dezső alsósági néptanítók. A kivitelezéshez szükséges összeg a környék polgárai által közadakozásból gyűlt össze.
Tervezői Halászy Jenő építész, és a bánya egykori mérnöke, Berzsenyi I. Miklós voltak. A mintegy 26 m magasra felnyúló, fehér, betonból készült keresztet bazalttufából épült, felfelé keskenyedő kőoszlop támasztja meg. Építésekor még működött a bánya.
Felavatásán, 1934. szeptember 23-án déli 12 órakor, több tízezer ember vett részt.
Az oszlop alapzatának keleti, Celldömölk felőli oldalán fehér kőtáblán olvashatjuk az emlékmű üzenetét: "NAGYMAGYARORSZÁGÉRT - KEMENESALJA NÉPE – MCMXXXIV". A kőtáblát a kommunizmus ideje alatt megfordították, és a "Szabadság" szót írták rá, igyekezve elfedni eredeti célját. Az akkori Celldömölki Járási Tanács még ennél is tovább akart lépni: az 1960-as évek közepén határozat született az emlékmű lerombolásáról. Dala József, a tanács akkori, jobb érzésű elnöke közbenjárására maradhatott meg végül is a kemenesaljai emberek által nagy becsben tartott kereszt.

Az emlékművet 1997-ben újították fel, és esti díszkivilágítást is kapott. Gondozásában a Kemesaljai Trianon Társaság, és a Sághegyért Alapítvány vesz részt. Környéke napjainkban is rendszeresen ünnepi megemlékezések színhelye.

A Bagolyvár Bagolyvár
A Sághegyi Múzeum alatt, a hegyre felvezető műút mellett látható az a nagyméretű, kétszintes, szürke bazalttufa épület, mely a bánya működésének idején a távolról jött vendégmunkások szállásaként szolgált. A II. világháború alatt munkaszolgálatosok is éltek falai között. Többek között itt raboskodott az Indul a bakterház szerzője, Rideg Sándor író is. Az épület falán ma tábla emlékeztet a hajdani munkásokra.


Eötvös Loránd emlékműve Eötvös Loránd emlékoszlop
A Sághegy Fogadó melletti parkban látható az örökzöldekkel körülvett bazalt emlékmű, melyet Eötvös Loránd geofizikus tiszteletére készítettek, aki a hegy platóján végezte el 1891-ben híres gravitációs kísérletét, mely fontos lépés volt a fizika és a földkutatás történetében.


Az osztályozómű romjai Osztályozómű romja
A hegy alakját örökre megváltoztató, egykori bányaüzemből nem sok minden maradt mára. Az üzemi épületek egy részét ma más célra használják, a többségét azonban lebontották a bánya bezárásakor. Néhányuk maradványa azonban ma is látható. Ezek egyike a múzeum fölötti hegyoldalban, fák sűrűjében rejtőző kőtörő és osztályozómű nagyméretű vasbeton- és kőfalai. Ezekben törték darabokra és osztályozták nagyság szerint a kibányászott kőzúzalékot fél évszázadon keresztül.


Látnivalók a környéken


A celldömölki katolikus templom Celldömölk
Kemenesalja központja, a közel 12 ezer lakosú város több nevezetes épülettel, műemlékkel is büszkélkedhet. A szépen felújított főtér közelében áll a Szűz Mária Római Katolikus Kegytemplom, melyet 1748 őszén mintegy 50.000 hívő jelenlétében adtak át a Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. Tornyai azonban csak 1764-ben készültek el. Építése és a városi hitélet felvirágoztatása szorosan összefűződik Koptik Odó apát nevével. Az 50 méter hajóhosszú templom közvetlen szomszédságában található a Bencés Apátság, melyet 1760-ban kezdtek építeni. Az épületben 50 éven keresztül a város elöljárósága működött, de az ingatlan már újra a Pannonhalmi Főapátság tulajdona, kik ismét egyházi célra tervezik hasznosítani.
A Kegytemplom mögött az 1755 körül épített Kálvária épülete áll. A templom előtti téren a régi Mária-kút rekonstrukciója, és a Zsolnai-kút látható. A város parkjaiban két látványos szökőkút is színesíti a nyári napok hangulatát.
A dömölki városrészen találjuk az egykori pórdömölki apátság templomának romjait.
A vasútállomáson az érdeklődők három, teljesen felújított gőzmozdonyt tekinthetnek meg. A szépen rendben tartott parkban kiállított mozdonyok és vagonok egész évben ingyenesen látogathatók.

Celldömölk látnivalóiról részletesebben olvashatunk a város honlapján. Ugyanitt a celldömölki katolikus egyház történetéről, és műemlékeiről bővebb leírás is található.

A város kiemelkedő rendezvényei: a szeptember 12-hez - Mária naphoz - köthető búcsú; az ősszel megrendezésre kerülő Sághegyi Szüreti Napok; a májusi Kráterhangverseny a Ság hegyen; a Színházi Találkozó és Fesztivál a Soltis Lajos Színház szervezésében; a Kemenesaljai Művészeti Fesztivál; a zeneiskolai Kórustalálkozó; a Nemzetközi Vulkán-footballfesztivál; a Trianoni-Emléknap; valamint a településrészek önálló rendezvényei: az Alsósági Tavaszi Napok és az Izsákfai Falunap.

Vulkán fürdő
A celldömölki Vulkán fürdő Kivételesen gyönyörű környezetben, az ötmillió éves vulkanikus hegy, a Ság lábánál fekszik a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, ahol mintegy 1.600 m2 vízfelület áll az érkezők rendelkezésére.
Nyolc medencében érezhetik a látogatók a víz megújító, gyógyító hatását. A teljesen fedett medencék között található egy 25 méteres, hatsávos úszómedence (26-27 °C ), egy tanmedence (32 °C ), szauna merülőmedencével. Ezek mellett a fürdő zárt udvarán lévő gyógyvizes gyógymedence, valamint a 80 m2 fedett és 80 m2 nyitott részből álló gyógyvíztartalmú termálvizes medence egész évben látogatható. A szabadban gyerek csúszdamedence, kisgyermek-pancsoló és egy 560 m2 vízfelületű élménymedence buzgárokkal, szökőkutakkal, örvénnyel és hidromasszázs elemekkel várja a vendégeket szezonális nyitva tartással.
A fürdő egyik kútjának vizét 2007-ben gyógyvízzé nyilvánították, így a fürdő területén felkészült egészségügyi szakszemélyzet széleskörű fürdőgyógyászati kezelésekkel várja a gyógyulni vágyókat.
A fürdoő- és gyógyászati szolgáltatások mellett megtalálhatók a vendéglátóipari-; szépségápolási- és egészségmegőrző szolgáltatások is (büfé; fodrászat; manikűr; pedikűr; szolárium; frissítő masszázs; aerobik, stb.). Az emeleti konferenciaterem kiállításoknak; konferenciáknak ad helyet.

További részletes információ olvasható a Vulkán fürdő honlapján.

Mesteri fürdő
Mesteri fürdő - részlet A Ság hegy nyugati lábánál, Mesteri közelében 1964-ben végzett szénhidrogén kutató fúrás tárt fel termálvizet, melyre alapozva a községben ma már kis családias hangulatú termálfürdő üzemel. A termálfürdő az 1800 méteres mélységből feltörő 72 fokos termálvízre települt. A kutak vize a kálcium - magnézium - hidrogén karbonátos termálvizek csoportjába tartozik, magyar szóhasználattal -földes-meszes- vizeknek nevezzük.
Több mint 30 éves tapasztalat alapján a víz nagyon kedvezően befolyásolja a mozgásszervi, reumás panaszokat. Magas szénsavtartalma révén kedvezően hat a vérkeringési zavarokra is. A fürdőterületnek, mint rekreációs környezetnek szembetűnő értéke gazdag növényállománya.
A Mesteri Termálfürdőben két nyitott medence, egy fedett "barlangfürdő", és egy "gyermek pancsoló" medence várja a vendégeket. A 190 négyzetméter vízfelületű, 90 cm mélységű termálmedence 34-36 fokos, átlátszó, kellemes közérzetet biztosító termálvízzel van feltöltve. A medence kerámia burkolatú és vízforgatóval ellátott.
Bővebb tájékoztatást a fürdő honlapján találunk.