Szőlőművelés

Történeti adatok
Borfajták

Történeti adatok


Szőlők a Ság hegy keleti oldalán A hegy nemcsak geológiájában és élővilágában képez szigetszerű, önálló egységet, hanem gazdálkodását tekintve is. Szőlőtermesztése a római időkig nyúlik vissza. A környéken talált régészeti leletek és villagazdaságok nyomai tanúskodnak arról, hogy már ebben a korban felfedezték a hely jó adottságait.
A szőlőhegy első írásos említése 1642-ből származik, de található olyan - sajnos már összedőlt - öreg pince is, melynek gerendájába az 1562-es évszámot vésték, falai tehát már a török időkben is álltak.
Másik, egyedülálló írásos emlékünk a 1743-ból származó, 12 fejezetből álló "Sági Hegységnek Törvényei", mely az ország legrégebbi, szőlőgazdálkodással kapcsolatos jogszabálya. A ma sok helyen szigorúnak tűnő törvényből kitűnik, mennyire nagy becsben tartották a szőlőt a régiek.

Olaszrizling Richard Bright angol orvos és geológus 1815-ben kelt írásában már dicsérte a sági bort. Hivatalos okirat bizonyítja, hogy Otto von Bismarck, a német "vaskancellár" kedvenc itala is a sági volt, melyet egy bécsi császári látogatáson kóstolt meg, és soha többet nem akart mást inni. Étvágytalanságát is ezzel gyógyította. Gyógyborként is ismert volt: ez időkben több európai patikában árulták a sági bort Sagweiner néven, főként gyomor - illetve étvégyjavító, és vesetisztító hatásáért. A helyi köznyelvben gyakran "vesemosóként" emlegetik.

A Habsburg-udvarban akkoriban elterjedt volt egy hiedelem, miszerint a "nászéjszakák bora" fiú trónörököst biztosít. A köztudat szerint ez a Somlón terem, de az itteniek úgy tartják, hogy valójában a Ságról származik. Állítólag évekig innen szállították a nedűt a császári udvarba. Egyszer aztán annyira elverte a jégeső a termést, hogy helyette a Somlóról vittek bort. A következő évben el is maradt a fiúáldás, és megszületett Mária Terézia, ami "perdöntő bizonyíték" a ságiak igazára.

Az őshonos szőlőfajták a juhfark, furmint, és a rakszőlő voltak, de az 1900-as évek elején országszerte pusztító filoxéra-vész ezeket sem kímélte, teljesen eltűntek. Utána a bazaltbányászat sem tett jót a zavartalan gazdálkodásnak. Később a nagyobb birtokok és állami gazdaságok is felaprózódtak, több szőlőfajtát telepítettek, így máig nem alakult ki egységesen elfogadott fajta. Legjellemzőbb ma az olaszrizling.
Jelenleg a hegyen nagyüzemi gazdaság nincs, csak magáncélú termesztés folyik. Az újabb időkben azonban néhány szőlősgazda palackozza és értékesíti is a borait.Borfajták


A hegy oldalain több eltérő mikroklímájú zóna alakult ki. A déli, Tündérvölgyi oldalon díszlő szőlőből származó borok lágyabbak, zamatosabbak, míg az északi, Kakasdombi lejtőn savasabb, keményebb karakterű borok teremnek. Itt a hegyoldalnak ütköző erős észak-nyugati szelek és a sok napfény segít megőrizni a szőlő savtartalmát.
Az uralkodó szőlőfajta az olaszrizling, de többfelé található királyleányka, zöldveltelini, hárslevelű, sauvignon blanc és chardonnay is. A kékszőlők közül a kékfrankos, a zweigelt, otelló, pinot noir és a portugeser fordul elő.

A Ság hegyen minden adottság együtt van kiváló minőségű borok előállításához. A sági bor jellegzetesen savas, gyakran gyümölcsös aroma kíséretében, amit - főleg hosszabb érlelés után, amikor a savasság csökken, és az íz bársonyosabbá válik - egy sajátos "köves-ásványos" buké sző át.